Skellefteå Kraft AB:s utrivning av vattenkraftverken i Rickleån bör ske varsamt och med omtanke. Det är kärnan i det yttrande som Robertsfors kommun lämnat in till Mark- och miljödomstolen.
– Utrivningen får inte ske till priset av att historiska kulturmiljöer med nationellt intresse förstörs eller att miljögifter riskerar att lakas ut, säger Petra Andersin (S), kommunalråd i Robertsfors kommun.
Skellefteå Krafts samtliga vattenkraftverk ska omprövas inom ramen för den Nationella planen för omprövning av vattenkraften (NAP). Först ut för omprövning hos Mark- och miljödomstolen är Rickleån i Robertsfors kommun. Målet avser nedre delen av Rickleån där Skellefteå Kraft ansökt om återkallelse av tillstånden för Bruksforsen och Sågforsen i centrala Robertsfors samt Fredriksfors kraftstation. Skellefteå Krafts önskan är att dessa anläggningar rivs ut, vilket kommer att påverka bland annat vattennivåer, allmänna kommunikationer och historiska kulturmiljöer.
Regeringen har för fjärde gången skjutit upp den planerade omprövningen av miljötillstånden för att säkerställa att omprövningarnas påverkan på vattenkraften blir acceptabel ur ett elsystemperspektiv. Det senaste beslutet är att processen pausas till juni 2025.
– Att mot denna bakgrund låta de ärende som är inlämnade till domstol fortskrida utan att invänta besked från den vidare utredningen tycker vi är anmärkningsvärt. Robertsfors kommun som tredje part riskerar att bli lidande med risk för utebliven kompensation eller möjlighet till rättsligt stöd, säger Lars Tängdén (C), oppositionsråd i Robertsfors kommun.
Robertsfors kommun har lämnat in ett yttrande till Mark- och miljödomstolen med anledning av den oro kommunen känner för att utrivningen kan komma att ske utan hänsynstagande till alla parametrar i det här komplexa ärendet.
– Det är viktigt att betona att Robertsfors kommun inte motsätter sig utrivningarna av dammarna i sak. Att återställa vattendrag och underlätta för fisk att vandra går i linje med vårt strategimål Hållbara Robertsfors och det är något som kommunen har arbetat med länge, säger Petra Andersin (S), kommunalråd i Robertsfors kommun.
– När förändringarna sker i det centrala samhället och gäller historiska miljöer som staten har pekat ut som riksintresse för kulturmiljövården behöver vi känna oss trygga i att processen går rätt till. Det är även viktigt för demokratin att vi, som en mindre kommun och att även våra medborgare, får vara med och bestämma hur vår historia och kulturmiljöer bevaras för framtiden.
Strategimålet Hållbara Robertsfors är ett av kommunfullmäktiges tre utpekade målområden för kommunens verksamhet. Den utveckling kommunen står inför de kommande åren ska vara hållbar utifrån social, ekonomisk och miljömässig hållbarhet.
– Det är därför av allra högsta vikt att vi är på tårna i sådana här frågor eftersom det handlar om att kommunen riskerar att stå med ansvaret för eventuella konsekvenser som utrivningarna kan medföra, direkt eller i framtiden, säger Lars Tängdén.
För att säkra att utrivningen och dess effekter på samhället, individer och kommunen sker med värnande om såväl miljö- och ekonomiska aspekter som värnandet om de nationella intressena för Robertsfors historiska kulturmiljö, har kommunen lämnat in yttrandet till Mark- och miljödomstolen. Robertsfors kommun har i yttrandet lämnat in synpunkter inom nedanstående fem områden och vill att dessa särskilt skall beaktas när beslut fattas kring utrivningen av kraftverken och eventuella broar.
1. Broförbindelsernas fortlevnad och betydelse
2. Grundvattennivåns påverkan på befintliga byggnader, bostadsområden och detaljplaner
3. Risken för läckage av miljögifter
4. Vattenflöde utifrån klimatförändring
5. Utarmning av befintligt Riksintresse
Med en oreglerad nederdel av Rickleån finns en oro för den problematik som både högt och lågt vattenstånd kan medföra. Det centrala samhället har byggts upp och detaljplanerats med utgångspunkt i den, sedan 250 år, reglerade Bruksforsen. Ett klargörande gällande det långsiktiga ansvaret, de kommande 30–50 åren, krävs för de konsekvenser utrivningarna av kraftverken kan få på bland annat byggnader och läckage av miljögifter.
Yttrandet med mer detaljer medföljer för nedladdning.
Kontaktpersoner:
Petra Andersin
kommunalråd, Robertsfors kommun
petra.andersin@robertsfors.se
Lars Tängdén
Oppositionsråd, Robertsfors kommun
lars.tangden@robertsfors.se
Kustkommunen i Västerbotten med de djupa skogarna, de virvlande åarna, åkermarken med de nyansrika kulturmiljöerna där Bruket fortfarande är en central del. Hos oss växte det moderna industrisamhället fram. Vi har ett sprudlande föreningsliv med stor bredd både i kultur och idrott. Vi är möjligheternas kommun!